Health Tips




Detoxifierea, ţinută după ureche



Românii elimină toxinele din organism aşa cum fac curăţenia de Paşte: o dată pe an. Specialiştii spun că astfel de obiceiuri pot face mai mult rău decât bine. În fiecare primăvară, apelăm la cure rapide de curăţare a organismului, atraşi de reclamele produselor-minune şi de regimurile vedetelor, pe care le găsim pe internet.

Timp de trei săptămâni, Diana Rotaru a mâncat numai fructe şi legume crude, la indicaţia unui specialist în presopunctură şi tratamente naturiste. Fără nicio excepţie, în fiecare dimineaţă, la prânz şi seara, braşoveanca de 32 de ani s-a hrănit numai cu portocale, banane, grefuri, mere, rodii, struguri, roşii, morcovi, ţelină, păstârnac şi pătrunjel.

Din când în când, atunci când nu mânca fructele şi legumele ca atare, ci îşi făcea salată, Diana avea „dezlegare" la câte un praf de sare sau vreun strop de ulei de măsline. În rest, n-a pus gura nici măcar pe o grisină, ce să mai vorbim de pâine sau dulciuri. În schimb, a băut multă apă, cel puţin doi litri, cu program, între 15.00 şi 19.00, când, i se spusese, vezica şi rinichii lucrează la capacitate maximă.

De la crud la fiert şi de la fiert la copt

„Regimul mi-a fost recomandat de doamna la care mergeam pentru şedinţele de presopunctură, pe care le făceam pentru a rezolva nişte probleme de sănătate legate de fiere, ficat şi altele, mai delicate. Mi s-a spus că e un regim de scoatere a toxinelor din organism şi că îmi va face bine, aşa că l-am urmat.

Prima săptămână a fost uşoară. Pe parcurs, însă, au intervenit poftele, îmi era din ce în ce mai greu, mai ales când vedeam că toţi din casă mănâncă normal", povesteşte Diana. Pentru că fusese atenţionată că se va simţi slăbită, şi-a luat concediu. Primele trei săptămâni au sleit-o de puteri şi, admite acum - la aproape doi ani de la regim -, că dacă n-ar fi avut multă voinţă, s-ar fi dat bătută în faţa toxinelor.

„După cele trei săptămâni, am mâncat şapte zile numai legume fierte, apoi am trecut la legume coapte. Aveam voie, din când în când, şi iaurturi. După un astfel de regim nu poţi să revii direct la carne, totul se face treptat. Aşa că a mai durat alte câteva săptămâni până am putut mânca pâine şi alte mâncăruri obişnuite. Chiar şi după ce am terminat ­cura, am rămas cu câteva bune obiceiuri: fără prăjeli, fără sucuri acidulate, fără prea multe dulciuri, în schimb beau apă multă şi mănânc fructe şi legume zilnic", spune Diana.

Şase linguriţe de praf amar în fiecare zi

La polul opus experienţei Dianei se află Georgiana Puiu, din Bucureşti, care a încercat un regim de detoxifiere în primăvara asta, însă fără prea mult succes. „Am decis, la recomandarea şefei mele, să încep o cură cu Detoxicolon, un mix de plante măcinate, cumpărat de la plafar. Am eliminat prăjelile şi cola şi am mâncat mai multe salate şi fructe", spune Georgiana.

Regimul presupune ca în fiecare zi, dimineaţa şi seara, să iei câte trei lunguriţe de Detoxicolon, diluat în apă, în suc de portocale sau de mere ori în iaurt. Eu am luat praful cu suc de portocale; cu apă mi-a fost foarte greu, iar cu iaurt n-am încercat, nu cred că ar fi fost o combinaţie prea plăcută. Praful acesta are un gust foarte neplăcut, e foarte amar, e greu să-l iei zilnic", povesteşte tânăra de 27 de ani. Georgiana recunoaşte că a urmat regimul în special ca să mai slăbească, ştiind că produsul a dat rezultate la şefa ei.

Într-adevăr, în două săptămâni, cât a reuşit să ţină cura, „colăceii" au mai intrat la apă, faţa îi era mai curată şi avea o stare de bine, ba chiar era uşor euforică. În schimb, s-a pomenit şi cu nişte dureri în zona coapselor, dar „era normal", îi spusese şi şefa, scria şi pe internet. Georgiana a renunţat la regim pentru că n-avea timp să-şi pregătească mereu salate proaspete şi alte mâncăruri de tip vegetarian, recomandate pentru a avea rezultate cât mai bune în cura cu Detoxicolon.

Poveştile Dianei şi Georgianei vorbesc, de fapt, despre cele două mari categorii de români care urmează cure de detoxifiere: pe de o parte sunt persoanele care urmează sfatul medicilor, încearcă să-şi introducă în meniu alimente sănătoase şi îşi propun să aibă parte de starea de „bine" promisă de detoxifiere cât mai mult timp cu putinţă; pe de altă parte sunt cele care ţin un astfel de regim la întâmplare, la recomandarea prietenilor sau a cunoscuţilor ori după ce şi-au luat informaţiile de pe forumurile online.

Avem o abordare greşită

„Din păcate, în a doua categorie se înscriu cei mai mulţi dintre români. Iar abordarea e greşită. Ei văd detoxifierea ca pe o curăţenie generală, pe care o faci o dată sau de două ori pe an. Curele acestea de zece zile sau de două săptămâni sunt lucruri fanteziste, care mai rău ne dau peste cap organismul. Grija pentru stimularea detoxifierii trebuie să existe pe tot parcursul anului, nu numai primăvara", explică Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Acesta spune că româncele urmează orbeşte curele de detoxifiere popularizate de vedetele de la Hollywood, precum cura cu zeamă de lămâie, sirop de arţar şi piper roşu a cântăreţei Beyoncé sau regimul cu salate şi piureuri din fructe al actriţei Gwyneth Paltrow.

140 de lei costă unul dintre cele mai scumpe produse de detoxifiere din magazinele naturiste.

Sursa: Adevarul.ro